Planinarenje

(iz arhiva)

Planinari PD “Plješevica” na Kamešnici (vrh Konj)

U subotu, 06.05.2017. godine, grupa planinara u organizaciji PD “Plješevica” izvela je uspon na Kamešnicu.

 Kamešnica je planina koja se nalazi na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja. Cjelokupan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 mn/v), Kurljaj (1809 mn/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v).

Cilj je bio najviši vrh ovog masiva, visok 1856 mn/v. Planirani pohod je izveden u cjelosti i po lijepom, sunčanom danu što je sve doprinijelo da utisci o doživljenom ostanu u nezaboravnom sjećanju.

 

Planinari PD “Plješevica” na Osječenici

Kako je i najavljeno, članovi PD “Plješevica” su, dana 08.04.2017. godine pohodili Osječenicu. Nekima je ovo bio dvadeset i neki uspon a nekima prvi. Kako god, svi su, osim što su još jednom pokazali svoju fizičku spremnost, uživali u svim ljepotama koje proljeće u planini sobom nosi. Već se planiraju naredni pohodi.

 

 

 

 

 

 

PD “Plješevica” na jednodnevnom usponu na Crni vrh (Plješevica)

02.04.2017. godine, članovi PD “Plješevica” na jednodnevnom usponu na Crni Vrh (1562 m/nv) sa kojeg se pruža pogled na Liku i Velebit, dok se s druge strane vidi Bihaćla kotlina i šire. Crn Vrh je prirodna granica  dviju država u samoj blizini repetitora i Gole Plješevice.

I sa ovog pohoda, članovi PD “Plješevica”, šalju poruku:

Budi dio tima PD “Plješevica” Bihać jer u mjesecu aprilu nas čekaju nove aktivnosti i boravak u prirodi na vrhovima Osječenica (1795 m/nv) i Čvrsnica (2118 m/nv)

Uživaj naše.

 

 

 

 

 

 

Jasmin Kličić (PD “Plješevica”): Uspon na Troglav je dokaz spremnosti planinara i funkcioniranja Gorske službe spasavanja

Povodom površnih informacija i neistina koje su ovih dana, u vezi uspona na Troglav (nedjelja 26.03.2017. godine) iznesene, oglasio se Jasmin Kličić, član PD “Plješevica” i vođa uspona.

Želim da kažem da je uspon na Troglav propisno organiziran uz angažman već provjerenih planinara. Od samog početka uspon je tekao u najboljem redu i uz optimalno povoljne vremenske uvjete gdje se doslovno u kratkim rukavima hodalo prvi dio staze. Na vrh smo izišli oko 12 sati , gdje smo nakon pauze od sat vremena krenuli u podnožje.  Već u tom periodu na vrhu se spustila magla koju je pratio snijeg  nošen izuzetno jakim vjetrom. U povratku s vrha, sasvim logično, orjentirali smo se vidljivim markacijama. Krećući se pod takvim uvjetima, trebalo je proći neki dio staze da se shvati kako to nije naša (sjeverna) staza već južna, koja je u tim okolnostima bila jedina vidljiva budući je ona prava (sjeverna) staza bila zametena snijegom. Svakome, ko se pod sličnim uvjetima kretao planinom, jasno je koliko se  u takvim okolnostima  teško orjentirati jer u magli teren postaje jednoličan. U takvoj situaciji najbolje je pratiti markaciju koju imate jer se nalazite na stazi koja sasvim sigurno vodi u podnožje, nebitno u kojem smjeru; sjever, jug, zapad ili istok.

Krećući se jedinim vidljivim markacijama na južnoj stazi ubrzo smo stigli do bunkera (zaostalih iz rata) kada se kao jedino pametno i logično rješenje nametnula odluka da se u njih sklonimo od vremenskih neprilika i pokušamo stupiti u kontakt sa GSS. Nakon što sam pozvao HGSS, moj su poziv preusmjerili na GSS Livno sa kojima sam  odredio koordinate naše lokacije. Zbog visine snijega sa BH strane GSS Livno do nas nije mogla doći krećući se državnim teritorijem  nego su se koordinirali sa ispostavom HGSS Sinj koji su za oko 2 h došli do bunkera.

Ovakav postupak je bio najjednostavnije i najbolje rješenje jer do prvog sela je bilo oko 6-7 sati hoda a to bi značilo kretanje po mraku, vjetru sa udarima do 100 km/h, temperaturi od -7 stepeni i sve bi dalje vodilo daljnjem i nepotrebnom iscrpljivanju učesnika pohoda uz posljedice koje su za neke mogle biti neugodne.

 Dakle, sve iznesene informacije o lutanju i ugroženosti učesnika pohoda su neistinite. Situacija koja nas je snašla samo je pokazala i dokazala spremnost i sposobnost učesnika pohoda i GSS na koordinaciji koju su odradili. To je dokaz da je bavljenje planinarstvom atraktivan i siguran sport te da cjelokupni sistem u ovoj oblasti funkcionira na zadovoljavajući način.

Ovim putem želim se zahvaliti HGSS, ispostava Sinj i GSS Livno.

Planinarski pozdrav, Vedro.

Jasmin Kličić, PD “Plješevica”